Események

Események

iCal fájl letöltése
Szerkesztés
Tűzön-vízen át földrajzverseny iskolásoknak 2021-22. tanévben
2021. Szeptember 02. , Csütörtök,  8:00

Az idei tanévben is megrendezi az ELTE TTK FFI a Tűzön-vízen át online földrajzversenyt általános- és középiskolásoknak. 

Plakat

F e l h í v á s  online földrajzversenyre általános és középiskolások részére a 2021-22. tanévre

Az Eötvös Loránd Tudományegyetem Természettudományi Kar Földrajz- és Földtudományi Intézete online földrajzversenythirdet a 2021-22. tanév őszi félévére.

A  „Tűzön-vízen át”online földrajzverseny egyéni, és két korcsoportban kerül meghirdetésre: az általános iskolások (7–8. évfolyam) és a középiskolások (9–11. évfolyam) számára. Olyan tanulók jelentkezésére számítunk, akik érdeklődnek a földrajz iránt, és szívesen elgondolkodnak egy-egy probléma okain, természeti, társadalmi és környezeti következményein, keresik a tapasztalható tények közötti összefüggéseket. 

A verseny alapvetően az iskolai földrajz tananyagra épül. Az általános iskolásoknak a 7. és a 8. osztályos tananyaggal, a középiskolásoknak a 9. és a 10. osztályos tananyaggal kapcsolatos feladatokat kell megoldaniuk. A verseny témaköreaz idén:

  • általános iskolásoknak: Magyarország földrajza (Kárpát-medencei keretekben);
  • középiskolásoknak: Globális kihívások és a fenntarthatóság(beleértve a témához kapcsolódó egyéb tananyagfejezeteket is).

A tanulók felkészüléséhez az alábbi földrajztankönyveketajánljuk: 

A verseny háromfordulós:

  • Az 1. és a 2. forduló (elődöntők) onlinerendszerűek, a Socrative (https://socrative.com) alkalmazás használatával történik. Ennek során a tanulók szabadidejükben oldják meg a tesztfeladatokat egy adott időtartamon belül, és a megoldásokhoz bármely segédeszközt használhatnak.
  • A döntő két részből áll: 
  • Első részében a tanulók írásbeli feladatlapotoldanak meg, amiben ábrát vagy képet és térképet kell elemezniük tesztszerű feladatokban (egyszeres és többszörös választás, igaz-hamis, fogalomfelismerés; párkeresés; sorba rendezés; szöveg-, ábra-, kép-, térkép-értelmezés; érvgyűjtés; indoklás).
  • A második rész szóbeli, ahol a versenyzők a verseny témakörével kapcsolatos szabadon választott témáról tartanak rövid (5 perces) előadást. Az előadásra előzetesen kell felkészülni, és egy infografikábanösszefoglalni a választott témával kapcsolatos tartalmakat, amit be kell mutatniuk lehetőleg interaktív módon (pl. érdekes előadásban vagy kísérni tárgyi bemutatással, a hallgatóság bevonásával).

A verseny fordulóinak tervezett időpontja:

  1. forduló: 2021. november 5–8.
  2. forduló: 2021. december 3–6.
  3. A döntőre a két elődöntőben a legjobb teljesítményeket elért tanulókat hívjuk meg az ELTE TTK-ra.
  4. A döntő időpontja: 2022. február 19. szombat

Versenyszervezők: dr. Makádi Mariann és dr. Mari László

A versenyre jelentkezést 2021. szeptember 25-igvárjuk a Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.címre, az alábbi adatok feltüntetésével: 

a jelentkező neve, évfolyama, iskolája, felkészítőtanárának neve, e-mailcím (ahová az értesítést kéri).

 

Események

Nincsenek események

tamop info

Készült az "Országos koordinációval a pedagógusképzés megújításáért” című TÁMOP- 4.1.2.B.2-13/1-2013-0007 pályázat keretében

szechenyi2020